lt +370 615 64 268 I - IV 9:00 - 19:00; V 9:00 - 17:00 Latako g. 1 - 17, Vilnius

10 įdomių faktų apie jūsų dantis

dantys

Dantys – sveikatos veidrodis

„Odontėja“ specialistai laikosi nuomonės, kad svarbu ne tik suteikti aukščiausios kokybės priežiūrą ir gydymą savo pacientams, bet ir šviesti juos tinkamos burnos ertmės sveikatą ir higieną klausimais, kad ir po apsilankymo klinikoje pacientai galėtų džiaugtis gražia ir sveika šypsena ilgą laiką.

Žemiau pateikiame 10 įdomių faktų apie dantis, kurie daugeliui galbūt dar nežinomi:

1. Emalis, jūsų dantis dengiantis viršutinis sluoksnis, yra pati tvirčiausia žmogaus organizme esanti medžiaga .
2. Dantys pradeda formuotis dar prieš gimstant – pieniniai dantys pradeda formuotis kūdikiui dar esant motinos įsčiose.
3. Žmogaus burnoje yra net 4 skirtingi dantų tipai (kandžiai, iltiniai, kapliai ir krūminiai). Kandžių pagalba mes kandame maistą, iltimis jį plėšome. Kaplių ir krūminių dėka yra atliekamas maisto smulkinimo ir traiškymo procesas.
4. Žmonės per visą savo gyvenimą naudojasi dviem dantų komplektais – pieniniais ir nuolatiniais dantimis. Sulaukus nuolatinių dantų, būtina pasirūpinti jų sveikata, nes jie tarnaus visą likusį gyvenimą.
5. Žmogaus dantys yra tokie pat unikalūs kaip ir pirštų atspaudai, nerasite antro žmogaus, kuris tūrėtų tokius pačius dantis.
6. Per visą savo gyvenimą, žmogaus burnoje pasigamina bemaž 36000 litrų seilių, tai yra pakankamas kiekis, kad būtų užpildyti du dideli baseinai. Seilės atlieka daugybę funkcijų organizme, įskaitant pagalbą virškinimui ir saugo dantis nuo bakterijų burnoje.
7. Vidutiniškai, per gyvenimą, žmogus praleidžia 38,5 dienas dantų valymui.
8. Daugelis ligų yra susijusios su burnos sveikata, įskaitant širdies ligas, osteoporozę ir diabetą.
9. Du trečdaliai danties yra po dantenomis – kaule, tai reiškia, kad matomas tik vienas trečdalis danties ilgio.
10. Jei patyrėte danties traumą ir dantis juda, kad būtų kuo ilgiau išlaikyti gyvybingi danties audiniai, dantį rekomenduojama palaikyti piene, kol sulauksite profesionalios odontologinės pagalbos.

Pin It on Pinterest