lt +370 615 64 268 I - IV 9:00 - 19:00; V 9:00 - 17:00 Latako g. 1 - 17, Vilnius

Neišimamieji dantų protezai. Kada ir kodėl?

Dantų protezavimu siekiama atstatyti natūralų dantį, kelis dantis ar visus burnos dantis. Tada žmogaus išvaizda ir savijauta pagerėja taip, kad jis gali kalbėti, kramtyti, valgyti ir šypsotis nesivaržydamas. Patogiausi neišimamieji dantų protezai: dantų vainikėliai, tilteliai, protezai ant dantų implantų.

Kas yra dantų vainikėlis

therapeies-yphresies-proetoimasia-dodiou-gia-ypodoxh-stefanhsDantų vainikėlis – dirbtinis danties apdangalas, padedantis atkurti nuskilusį, nudilusį ar kitaip pažeistą dantį. Protezuojant vainikėlis cementuojamas ant šlifuoto danties. Dabar suformuojami tokie vainikėliai, kad jų spalva, dydis ir forma atitinka natūralius dantis. Vainikėliai dar vadinami karūnėlėmis. Nors ir nekarališkoje šeimoje gimus, odontologo kėdėje galima būti karūnuotam, ir ne vieną kartą…

Dantų vainikėliai gali pagelbėti:
  • kai danties plombuoti nebeįmanoma, nes jo liko per mažai;
  • kai  kankinamasi dėl nuskilusio, nudilusio, silpno ar negražaus danties;
  • kai po šaknų kanalų gydymo dantis lieka negyvas, greitai lūžta, patamsėja.
Dantų vainikėlių tipai

Lieti vainikėliai gaminami iš tauriųjų ir netauriųjų metalų lydinio. Labiausiai tinka galiniams krūminimas dantims protezuoti, nes tvirti, bet ne balti, o metalo spalvos.

fiksuotieji_metalo_keramikos1Metalo keramikos vainikėlis susideda iš tauriųjų ar netauriųjų metalų lydinio karkaso ir keramikos apdailos. Metalo keramikos vainikėliai labai patvarūs, įvairių danties atspalvių ir estetiški. Tinka ir vienam priekiniam ar krūminiam dančiui, ir jų grupėms atkurti. Šis metodas taikomas jau daugiau negu 50 metų, kainos ir kokybės atžvilgiu bene tinkamiausias.

cirkonio-oksido-vainikelisCirkonio oksido keramikos vainikėlio pagrindą sudaro cirkonio oksidas, ant jo užlydoma porceliano apdaila. Patys tvirčiausi, sukėlę odontologinę revoliuciją, dėl skaidrumo neatskiriami nuo natūralių dantų. Tinka visiems dantims atkurti. Nors vienintelis trūkumas – didelė kaina, cirkonio oksido keramika sparčiai populiarėja.

bemetales-keramikos-vainikelisBemetalės keramikos vainikėlį sudaro keraminė medžiaga. Atrodo kaip natūralus dantis, bet tvirtumu kiek nusileidžia kitiems vainikėlių tipams. Todėl patariama naudoti tik priekinių dantų srityje.

Dantų vainikėlio principu iš esmės yra pagrįsti tilteliai ir protezai ant implantų.

Dantų tilteliai

15167485_lTiltiniai protezai gaminami siekiant atstatyti vieną ar daugiau prarastų dantų. Šalia esantys dantys šlifuojami ir vainikuojami, o defekto vietoje dedamas dirbtinis dantis. Lyderiauja metalo keramikos ir cirkonio keramikos tilteliai.

Dantų implantai

FreeImageWorks.com

Dantų implantas – metalinis dantų šaknies pakaitas, ant kurio tvirtinamas protezas (vainikėlis). Gera alternatyva tilteliams, ypač jei kaimyniniai dantys sveiki. O jei burnoje dantų nėra, odontologas patars, kaip ir kokiais dantų implantais padaryti gražią šypseną.

Atkreipkite dėmesį, kiekvienas žmogus yra individualus. Todėl protezavimo planas kiekvienam vis kitoks.

adobestock_96992297-copy

Palikite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Pin It on Pinterest